Förslag på nytt regelverk

Publicerat: 6 juni, 2011 i Principiella ställningstaganden

Efter att ha konstaterat att det nuvarande regelverket som reglerar föreningarnas ansvar för sina supportrar inte är konstruktivt skulle det ju vara dumt att inte vara konstruktiv själv. Därför har jag ett väldigt ödmjukt förslag på hur ett nytt regelverk, med fokus på rådighet och individens ansvar, skulle kunna se ut. Så mycket är säkert att vi inte kan behålla det gamla. Det utgår nämligen från någon typ av utopisk verklighetsbild där en kriminell handling måste bero på att föreningen har brustit i sitt ansvar. Man kan fråga sig om de som tänker så även klandrar polisen så fort ett brott har begåtts. Om man fortsätter att straffa föreningar som inte har gjort något fel kommer man aldrig kunna motverka problemet. Det skulle man däremot kunna göra med ett regelverk som ställer faktiska krav på föreningarna, istället för utopiska krav, och som ökar möjligheterna att straffa de skyldiga individerna. De kraven skulle kunna vara:

1. Föreningen måste ha en säkerhetsapparat på matchdagen. Den ska bestå av anställda ordningsvakter och publikvärdar vars antal kan bestämmas i en riskanalys inför matchen. Även staket, om de tillåts, kan ingå i detta säkerhetsarbete.

2. Säkerhetsapparaten ska i den mån det är möjligt motverka förseelser och stänga ute de som är arrangörsavstängda eller har tillträdesförbud. Notera formuleringen ”i den mån det är möjligt”. Om en besökare smugglar in ett knallskott (som är så gott som omöjligt att upptäcka vid visitation) kan alltså inte föreningen klandras. Om en besökare däremot tillåts lugnt strosar in på planen utan att ordningsvakterna ingriper kan föreningen straffas. Som synes är det här en kompromiss med regelverket som gäller nu, för föreningarna förväntas fortfarande ta ansvar för förseelser på matcher. Skillnaden här är att man ska utgå från säkerhetsapparatens rådighet, inte som nu där man bara utgår ifrån förseelsen. Föreningar har ofta sagt att de är beredda att ta ett ansvar, men vill inte behöva leva upp till omöjliga krav. Det här anser jag är en bra balans.

3. Föreningen måste tillhandahålla instrument för att identifiera individer som begår förseelser. Vägen till att göra det känns given, nämligen utökad kameraövervakning med hög kvalitet. Det inspelade materialet ska bara få användas i efterhand om någon överträdelse har skett.

4. Föreningen måste samarbeta med polis och åklagarmyndigheten. Detta gäller både på och i förberedelserna till matcher samt vid eventuella brottsutredningar som följer efter en ordningsstörning i samband med match. Det senare görs kanske bäst genom att erbjuda tillgång till övervakningsmaterialet som krävs enligt punkt 3.

Det är alltså enbart när föreningarna har brustit på dessa punkter som de ska kunna straffas.

Det här är bara ett utkast, och det är möjligt att det finns scenarion som jag inte har tänkt på. Som synes finns det även i vissa delar av det här sånt som kanske inte är idealiskt. Man måste däremot vara pragmatisk och tänka på vad som skulle vara möjligt att få igenom. Personligen gillar jag inte övervakningssamhället som breder ut sig. Om man däremot vill komma ifrån de kollektiva bestraffningarna och istället straffa de individer som förstör är det ett måste med utökad kameraövervakning. Därför är det också viktigt med ett sådant krav som att det bara får användas i efterhand.

Skulle ett sådant här regelverk garantera att inga fler ordningsstörningar sker? Självklart inte. Det går aldrig att garantera det. Vi har haft rikstäckande lagar i Sverige sedan 1200-talet men kriminaliteten finns fortfarande kvar. Ett sådant här regelverk har däremot stora fördelar mot det som gäller nu:

För det första innebär punkt 1 och 2 att man slutar med den typen av kontraproduktiva bestraffningar som riskerar att få föreningarna att skära ner på säkerhetsarbetet (se vad jag skrev om kollektiva bestraffningar tidigare). Istället uppmuntras gott säkerhetsarbete eftersom föreningarna kan straffas om de inte har det. Som det ser ut i det gällande regelverket straffas föreningarna även om säkerhetsarbetet är klanderfritt, vilket knappast är motiverande.

För det andra innebär punkt 3 och 4 att man kan få bort det fåtal individer som begår våldshandlingar på matcherna. De som har begått en förseelse kan stängas av och bli föremål för brottsutredningar, och det är nog även en bättre väg för att avskräcka än de kollektiva straffen. Alla vet ju att föreningen är ansvarig i det nuvarande regelverket, men det dyker ändå titt som tätt upp någon som inte bryr sig. Om man istället vet att man lätt kan identifieras, och därmed bli avstängd samt bli föremål för straff från samhället, kanske man tänker sig för en extra gång innan man kastar det där knallskottet. Om man ändå inte gör det nekas man inträde till framtida matcher, och därmed har föreningarna (och fotbollen) ett problem mindre att tänka på.

Hur ska man då gå till väga för att få igenom ett sånt här regelverk? Troligen finns det föreningar som är beredda att driva detta inom SEF och skriva en motion till Svenska fotbollförbundets Representantskap. Föreningarna kan behöva uppmuntran för att göra det, så hör gärna av er till dem om ni tycker att förslaget är bra. Om en motion skulle skrivas är det bästa sättet som supporter att påverka att i sin tur motionera om stöd för motionen på årsmötet i den förening som man är medlem i.

Som sagt, det här är ett väldigt ödmjukt förslag. Jag är varken expert på säkerhetsfrågor eller juridik. Jag kan däremot inte undgå att tycka att ett sånt här regelverk skulle vara mycket mer logiskt och konstruktivt än det nuvarande.

(Notera att det här förslaget bara behandlar föreningarnas ansvar för förseelser, och inte vilka dessa förseelser ska vara eller vilka straff som ska vara möjliga. Det är separata frågor som nog bäst behandlas just separat.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s