Kommentar till Expressens ledare

Publicerat: 12 september, 2013 i Okategoriserat

Sedan makthavare och opinionsbildare har tagit till sig av mer och mer information om konsekvenserna av polisnotor till idrottsföreningar har de förstått problematiken med detta förfarande. Bland dessa problem finns att skattebetalande åskådare och skattebetalande föreningar inte får polisens skydd utan att betala en extra avgift i egenskap av att vara tilltänkta brottsoffer. Debatten har lyckligtvis svängt helt om, och så även regeringen. Därför är ledarsidan i dagens Expressen, där de tar ställning för polisnotor, väldigt överraskande. Överraskningen ligger mest i att de inte har förstått frågan, eftersom att det är det enda sättet att vara för polisnotorna.

Det första missförståndet är att de tror att det handlar om stöd till fotbollen, och att detta nu har blivit en del i ”välfärdens kärna”. Det handlar inte om fotboll. Det handlar om brottsbekämpning. Så länge vi har haft något som kan kallas stat har brottsbekämpningen legat på deras bord, långt innan vi fick ett välfärdssamhälle.

De verkar även tro att reaktionerna mot polisnotorna enbart kommer ifrån ”fanatiska sportfans” och ”lokalpatrioter”. Detta trots att en omfattande regeringsutredning och Konkurrensverket, för att nämna några, har vänt sig emot dem.

Det mest chockerande i ledaren är däremot när de i samma stycke kommer med påståenden som står i direkt konflikt med varandra, och därmed blir det tydligt att detta utspel inte bara handlar om att Expressens ledarskribenter är dåligt insatta, utan även att de helt saknar logik i sin argumentation. De skriver ”Huliganism är inte en naturlig del av arenaidrotterna”, men samtidigt att ”Det ska kosta att smutsa ner”. I det första citatet tar de alltså fasta på att de berörda föreningarnas verksamhet inte leder till (de fåtal) problemen. I det andra att de ska straffas för det. Antingen är Expressens ledarredaktion helt inkapabel att formera sammanhängande slutsatser, eller så är de emot rättssamhällets mest grundläggande principer.

Ett liknande argument för polisnotor finns, och det brukar uttryckas i form av en fråga: ”Varför är det bara några föreningar som behöver polisens närvaro? Mjällby (det brukar vara Mjällby som används som exempel) behöver ju inte det.” Frågan visar egentligen orimligheten i att straffa de berörda föreningarna. De bedriver exakt samma verksamhet som Mjällby, alltså fotbollsverksamhet. Därmed är det klarlagt att problemen kommer utifrån och inte skapas av föreningarnas verksamhet.

Sedan kommer vi till det här med incitament. Expressen är under uppfattningen att föreningarnas vilja att arbeta med (återigen, de fåtal) problemen kommer att minska om de inte behöver betala för polisen. Problemen med detta påstående är flera. För det första har föreningarna jobbat stenhårt med problemen, både i direkt anslutning till matcher och genom sociala projekt, långt innan polisnotorna började skickas ut. För det andra åläggs föreningarna att sköta sin egen säkerhet för att få tillstånd att anordna matcherna. De kan helt enkelt inte strunta i det. För det tredje får inte föreningarna någon information från polisen om hur de kommer fram till insatsernas storlek, och därmed vet föreningarna inte heller hur de kan jobba själva för att minska dem. För det fjärde består en hel del av polisnotorna av arbete som polisen gör långt ifrån arenorna, alltså i områden som föreningarna inte har befogenhet över.

Det största problemet med incitament-argumentet är däremot att ingen verkar kunna berätta för föreningarna vad mer de ska göra. De gör redan allt som de har möjlighet till, och ingen har kunnat ge förslag på ytterligare insatser från deras sida. Det är även därför polisnotorna kom till. Om det fanns något mer som föreningarna kunde göra vet varenda logiskt tänkande person hur staten skulle göra för att föreningarna skulle vidta de åtgärderna. De skulle presentera åtgärderna för föreningarna och kräva att de genomfördes med hot om vite. Eftersom att det inte finns några fler åtgärder att vidta får föreningarna nu betala 920 kronor per polis och timme (varav 175 kronor är personalkostnad och resten är ett mysterium) i hopp om att en lösning på något magiskt sätt ska komma av det. Det hela grundar sig nog på ett befängt antagande, nämligen att så länge det finns minsta problem visar det att föreningarna gör något fel. Med hjälp av samma argumentation kan man påstå att varje brott som begås i Sverige beror på ett misstag av polisen.

Det enda konkreta resultatet av polisnotorna, förutom att de berörda föreningarnas ekonomi har hotats, är att polisens relation med föreningarna och supportrarna har undergrävts. Detta har inte hjälpts av en lång rad av, minst sagt, tveksamma insatser från polisens sida de senaste åren. När supportrarna har fått betala för polisens agerande, ibland med blod men även på biljettpriserna, kan allt förtroende ha försvunnit och en ny ung generation av fotbollssupportrar kan ha lärt sig att polisen är deras fiende. Det är knappast en konstruktiv väg att gå.

Som sagt har regeringen nu svängt om inför alla dessa insikter och polisnotorna upphör vid årsskiftet. Det visar väl att de må vara liberaler, men att de inte delar den Ayn Rand-inspirerade framtidsvision som den liberala tidningen Expressen verkar se framför sig. Det ska bli spännande att se om Expressen även kommer att förespråka en brandkår som ska vara finansierad av egenavgifter istället för skatt, så att ingen snyltare får sitt hus räddat på skattebetalarnas bekostnad.

(Egentligen är väl detta inlägg off-topic för denna sida, där jag inte har skrivit på länge eftersom att utvecklingen inom SvFF:s bestraffningar har varit positiv, men jag behövde skriva av mig.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s